keskiviikko 14. toukokuuta 2008

Patria

Patria Oyj on

kansainvälisesti toimiva puolustus- ja ilmailuteollisuuskonserni, joka on suurelta osin Suomen valtion (73,2%) omistama. Toinen omistaja on European Aeronautic Defence and Space Company EADS N. V. (26,8 %).


Patrian kautta Suomen valtio

  1. tukee amerikkalaisia joukkoja Irakissa ja Afganistanissa;

  2. toimittaa ammuksia USA:n armeijan laittomaan käyttöön;

  3. on yhteistyössä skandaaleista tunnetun brittiläisen puolustus- ja ilmailuyrityksen BAE Systemsin kanssa;

  4. toimii skandaaleistaan ja Ranskan ydinaseohjelman tukemisesta tunnetun EADS:n kumppanina.


1. Irak ja Afganistan


Amerikkalaisten hyökkäys Irakiin oli ja on edelleen laiton teko, kuten Yhdistyneet kansakunnat ovat linjanneet. Suomi ei liittynyt sotakoalitioon, mutta Suomen valtio haluaa Patrian kautta toimittaa USA:n merijalkaväelle uuden miehistönkuljetusajoneuvon yhteistyössä Lockheed Martinin kanssa.

USA:n armeija pakkosiirtää vankejaan laittomasti Afganistanista Guantanamon vankileirille. Patria omistaa osuuden norjalaisesta Nammosta, joka omistaa Talley Defense Systemsin, joka puolestaan toimittaa USA:n armeijalle M72 LAW -kertasinkoja. USA:n armeija käyttää tätä panssarintorjunta-asetta kaikilla taistelualueillaan.

2. Nammo

Patria omistaa 50 % Nordic Ammunition Groupista (Nammo), joka tuottaa panssaria läpäiseviä Mk 211 -ammuksia. Norjan hallitus on määritellyt tämän puhtaasti varusteidenvastaiseen käyttöön tarkoitetuksi ammustyypiksi. Lisäksi Punainen risti on yrittänyt kieltää nämä ammukset.

USA:n armeija kuitenkin pitää Mk 211 -ammuksia sopivina niin ihmisten kuin varusteidenkin vastaiseen käyttöön. Se käyttää niitä molempiin tarkoituksiin, vaikka Pietarin vuoden 1868 julistus katsoo tällaisten ammusten käyttämisen ihmisiin olevan laitonta.

3. BAE Systems

Patria on BAE Systemsin hyvä yhteistyökumppani:

Toimintamme kansainvälinen luonne on konkretisoitunut AMOS-asejärjestelmän kehittelyssä yhdessä Ruotsin BAE Systems Hägglundsin kanssa. (Product Manager Ville Pesonen Patria Oyj:n vuosiraportissa 2005.)

BAE Systemsillä on pitkä historia lahjontaan liittyen. Väitteiden mukaan yhtiö on lahjonut esimerkiksi Tansaniassa (12 miljoonalla dollarilla), Tsekin tasavallassa ja Saudi-Arabiassa (jopa 120 miljoonalla punnalla vuodessa).

4. EADS

Ranskan rahoitusmarkkinoiden valvojien AMF:n alustavan raportin mukaan EADS:n ja sen lentokoneosasto Airbusin entisten ja nykyisten johtajien välillä on tapahtunut “massiivista” laitonta osakekauppaa. Lisäksi EADS omistaa M51 -yhtiön, minkä vuoksi EADS mainitaan Norwegian Council on Ethics for the Government Pension Fund – Global -säätiön suosituksissa.


Suomen valtion sekaantuminen yllä mainittuihin osakkuuksiin ja niiden seurauksiin on tuomittavaa. Tämän on loputtava.

Muurinmurtajat ja Aseistakieltäytyjäliitto

9 kommenttia:

atronii kirjoitti...

On väärin ratkaista kiistoja asein. Rauhanomaisiakin keinoja täytyy olla.

Anonyymi kirjoitti...

On helppoa olla rauhanpuolustaja tai aseistakieltäytyjä kun joku toinen on luonut rauhan ja varmistanut sen.Aseilla se Suomenkin itsenäisyys ja turvallisuus on luotu...
Kannabispöllyssä on hyvä filosofoida?
Hyvä Patria!!

axxxu kirjoitti...

Kannabispöllystä en osaa sanoa, mutta todellisuus on se, että aseilla,sotia tukemalla rahallisesti tai muulla vastaavalla keinolla ei voida saada rauhaa. Ajankohtainen ja hyvä esimerkki tästä on nimenomaan Irakin hallitus. Pommit posahtelee, ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan sodan ja aseiden pelosta yms.

Anonyymi kirjoitti...

Eipäs nyt hipit unohdeta sitäkin tosiasiaa että kyllä se Patria tekee paljon muutakin kuin puolustusvälineteollisuuteen liittyvää. Esimerkiksi matkustajalentokoneiden osia, jolla verenhimoiset eläkeläiset lähtevät välimerelle saalistamaan. Avaruusteknologiaan liittyviä juttuja (tämän luulisi kiinnostavan teitäkin) sekä kuormankäsittely- ja aurauskalustoa jotta tekin pääsette potkukelkoillanne kokouksiinne.

Aikoinaan semmoisessa semikommunismimaassa kuin Suomessa oli valtion metallipaja eli Valmet jonka perijä Patria suureksi osaksi on. Sodan jälkeisessä Suomessa kun piti sotakorvaukset maksaa eli käydä tekemään >>TÖITÄ<<. Suosittelen teillekin...

- Jani

Anonyymi kirjoitti...

i support patria with all my heart

Anonyymi kirjoitti...

Rauha Teille

Israelin armeija käyttää suomalais valmisteista kalustoa.

http://www.israeli-weapons.com/weapons/small_arms/rcws/RCWS.html

Anonyymi kirjoitti...

http://www.israeli-weapons.com/weapons/small_arms/rcws/RCWS.html

Anonyymi kirjoitti...

Toisin kuin edellä väitetään, Israelin armeija ei ko. www-sivun (www.israeli-weapons.com/weapons/small_arms/rcws/RCWS.html) mukaaan käytä "suomalais valmisteista" (sic) kalustoa. Ko. www-sivun mukaan kuvassa oleva AMV on Puolan puolustusvoimien käytössä olevaa kalustoa, josssa Patrian ajoneuvoon on yhdistetty israelilaista laitteistoa.

Anonyymi kirjoitti...

Näitä sivuja lukiessa rupeaa tietämään, mihin niitä aseita pitäisi oikesti käyttää. viestinä selvä: painukaa vittuun